Pencarrow House

Tamahere, Waikato

This home is for a family strongly connected to the Waikato and is on an elevated rural site between Hamilton and Cambridge. The architecture takes advantage of the expansive farmland view towards Maungatautari to the south and Pirongia to the west, while maintaining a northern aspect toward the sun to ensure a warm and comfortable home.  This home achieved a NZ Green Building Council 6 Homestar Design Rating.

Completed 2019

NZIA Waikato Bay of Plenty Architecture Award 2020 – Shortlisted. Winners to be announced.

From the hilltop Pencarrow House at Tamahere, the rural views of Maungatautari and Pirongia across dairy paddocks are distinctly Waikato, and to be savoured.  Alongside the client’s brief to create an engaging house for entertaining, family, and relaxation, the countryside setting - with existing farm buildings, compelling rural views to the south and east, and the need to provide shelter from the south-westerly wind - became the key driver for the design. 

The living area is designed along a central spine and is positioned to take advantage of the expansive views towards the south east. Due to this southerly aspect, high level windows on the north wall let sunlight and warmth into the main living area.  Interior brick walls and the dark concrete floor provide a thermal heat sink, keeping the home comfortable throughout the seasons.  The interior celebrates social occasions, delight in conversation, appreciation of art, and the pleasure of living.  

Corrugated coloursteel cladding references the nearby farm buildings and provides a low maintenance finish.  Exterior materials are used on the interior, with ‘bagged finished’ brickwork for the walls, and timber ‘weatherboards’ for the ceiling. Outdoor living spaces extend at either end of the living area, sheltered by overhanging roofs. 

Steel cable tray is a reoccurring theme through the architecture, being used as a screen at the entry, as sun shading over north facing windows, and as perforated wall screens inside the house.  

Steel structure is exposed within as an architectural statement and is located wholly inside the building envelope to minimise thermal bridging.  The combination of these ‘exterior’ materials and steel structure, combined with timber finishes provide the interior a sense of a distinct and direct construction, mixed with warmth and texture.

An separate stand-alone ‘shed’ building accommodates a home-office studio, additional garaging, and plenty of storage.  The placing of the shed creates a screened courtyard with the vegetable and herb gardens accessed directly from the kitchen as an extended pantry. 

Within its rural setting, the house architecture can appear as simple monopitch sheds, but the multiple intertwined buildings provide complexity and character, and - like the local hills and mountains - a jagged profile silhouetted against the sky when viewed from countryside below.

The home received a 6 Homestar design rating recognising that the house has been designed to a standard over and above the requirements of the NZ Building Code.  Sustainable features are incorporated in the design, including a high level of thermal insulation, and a high-efficiency heat pump system that supplies hot water as well as the in-slab underfloor heating.

 

 

Contact Paua Architects
Paua Architects on Facebook
Paua Architects on Instagram

Procuta Associates Urban + Architecture

NZIA Registered PracticeNZ Registered Architect
Duotone Design